War Välkommen kära du

Nu är det jul igen

”På juldagsmorgonen tände Carl två ljus i alla fönster och väckte familjen. Sen gjorde han glögg i köksspisen medan Karin kokade kaffe. De plirade lycksaligt och halvsömnigt åt varann enligt Carl. Kaffet kokade över, och både kardemumman och sockerstycket till glöggen började brinna på halstret så att lågan flammade högt upp i skorstenen. Men det blev ordning på det också. Sedan for hela huset med släde till kyrkan, iklädda varma pälsar medan kyrkklockornas ljud dånade ut i den svarta morgonen.”

Text ur boken ”En matbok” av Elisabeth Svalin Gunnarsson.

Julefriden

Njut nu av lugnet innan familjen anländer. Passa på att städa undan det sista, lägg upp osten och vörtbrödet på den slitna skärbrädan. Häng upp girlangen med torkade apelsinskivor som du gjorde igår. Ajdå den blev inte riktigt så fin som de du har sett på Pinterest. Äsch det får duga. Du gjorde ditt bästa. Tänd de långa vita stearinljusen, julmusiken strömmar ur högtalarna. Hur var det nu, köpte du rätt sorts glögg? Lillasyster vill gärna ha sin favorit. Det blir bra ändå. Du bestämmer dig för att granen nog får stå inomhus trots allt. Du släpar den över det gamla ojämna golvet, barrspåret tydligt. Där står den bra. Släpp kraven. Du hinner en kopp kaffe innan de kommer.

Med tradition och nytänk

Genom Carl Larssons målningar får vi en inblick i hur julen på Lilla Hyttnäs i Sundborn kunde se ut vid tiden kring förra sekelskiftet. Målningarna har format vår bild av hur ett traditionellt, varmt och ombonat julfirande ser ut. I det nyligen installerade Cupboards & Goodsköket i klassisk shakerstil kan Carl och Karin Larssons ättlingar bevara gårdens gamla traditioner och tillsammans skapa nya traditioner, formade efter nutidens förutsättningar. En fot i dåtiden och en fot i nutiden. Så gillar vi på Cupboards & Goods att tänka och leva. Våra handgjorda shakerkök har sina rötter i dåtid men är skapade för en nutid med andra krav och möjligheter. Det tror vi att Karin och Carl hade gillat.

Vi ser fram emot en ljus advent med en förhoppning om att ni får vara tillsammans. Både på det gamla och på det nya viset.

Foto: Alice Johansson